/** Page structure tweaks for layout editor wireframe */ body#layout #main, body#layout #sidebar { padding: 0; } -->

13/11/08

Guardons als premis Webby Award 2008


Els webby Awards premien l’excel·lència a Internet: : els millors websites, publicitat interactiva, vídeo on line y mòbils.


Els premis Webby Awards , en la seva dotzena edició, van ser otorgats el passat 10 de maig a Nova York.

Van ser fundats en 1996 i estan reconeguts mundialment per premiar l'excel · lència en disseny web, creativitat, utilitat i funcionalitat.

70 pàgines web són premiades en 70 categories diferents entre les que trobem millor navegació, millor us de l’animació i els motion graphics, millor web d’Art, de música, fashion...

Els guanyadors són prèviament seleccionats per l’
International Academy of Arts and Sciences, una organització composada per 550 membres de diversos àmbits com la cultura, els mitjans i la tecnologia, que pretenen promoure la creativitat i el progrés tècnic i professional a Internet i als mitjans interactius. Tot i que els internautes tenen la última paraula.


Aquest any han tingut ressò webs com Apple, premiada al millor disseny i ús del vídeo o Checkland Kindleysides, guardonada al millor disseny visual i estètica. Però un dels gran triomfadors de la nit va ser New York Times, que va obtenir fins a vuit guardons per al seu diari online.

El públic va premiar a un lloc més clàssic en termes del que tots entenem per una pàgina web. Es tracta d’un lloc de continguts, és el de la revista National Geographic. Aquest site té un motor de cerca que no deixa lloc a la navegació intuïtiva, en quant a les seccions, apareixen de forma molt clàssica, a la columna de l’esquerra i la integració de la informació apareix ben delimitada.

Adbash va aconseguir cridar l’atenció del jurat, va saber jugar amb el suspens i el joc, és el lloc oficial d’un gran festival i la home està coberta íntegrament per una successió d’entrades que és necessari fer caure a cop de ratolí. A cada una de les seccions es poden comprar les entrades. Una bona idea per no deixar escapar públic. Tot i així no va aconseguir fer-se amb el premi.

Epicurious premiada durant els últims anys, aquesta web dedicada a la bona cuina només ha estat nominada en aquesta ocasió.

L'Acadèmia Internacional d'Arts Digitals i Ciències ha afegit diverses noves categories per l’any 2009 : "targeting online videomakers", incloent "Video Remixes and Mashups," "Best Host of Reality and Variety Series," Best Individual Performance" i "Best Use of Interactive Video" per a la 13 ª edició de la competència anual.
"Les nostres noves categories reflecteixen el paper d'Internet com un brou de cultiu per a alguns dels més emocionants i originals talents", va dir David-Michel Davies, director executiu dels Webby Award, en una declaració. "Estem esperant que en honor als artistes intèrprets o executants i personalitats que estan empenyent el medi endavant amb emocionants noves adreces web".

Les nominacions per al 2009 als premis seran el 31 d'octubre. Els nominats seran anunciats a l'abril, i els guanyadors seran guardonats a la catifa vermella de l’ “extravaganza” de Nova York al juny.


12/11/08

EL PREMI BLOGGER D’AQUEST ANY “GOES TO DOOCE”.

La bitàcola americana Dooce ha sigut la triomfadora en l’entrega dels premis Bloggies 2008.

Els premis “Bloggies”, que juntament amb els premis BOB (Best of Blog) són els galardons més importants dins del gènere dels blogs van néixer el 2001 de la mà de Nikolai Nolan.

El jurat està format pels internautes, que determinen quin és el millor bloc per a cada categoria mitjançant votacions.
Dos-cents votants seleccionats a l’atzar reben un email amb la llista de weblogs que han rebut el major nombre de nominacions en deu categories i han de triar cinc de cada categoria. Més tard es seleccionen els finalistes i les votacions tornen a estar obertes. Per últim els guanyadors són anunciats el dia dels premis.

Els darrers premis es van celebrar el 10 de març d’aquest any a Austin, Texas, USA.

Cada cop trobem més competència en quant a la qualitat dels blocs, però això no ha sigut impediment pel nostre bloc estrella ‘Dooce’.

‘Dooce’ és un bloc personal que es va fer amb la fama quan la seva creadora, que compartia les seves experiències, sentiments i la seva vida en general amb els lectors, va ser acomiadada pels comentaris i opinions afegits en aquest bloc que va escriure de l’empresa de pàgines web on treballava.
Sens dubte aquest bloc té el recolzament de molts internautes que com ella senten la necessitat de compartir les seves vivències amb un públic desconegut.

Heather B. Armstrong, la responsable d’aquest bloc, s’ha fet amb la categoria “Millor Weblog americà i “Millor Disseny” a més d’obtenir el premi estrella en la categoria “Millor bloc de l’any.

Blogger una vegada més obté el premi a la millor eina web per a la creació de Weblogs.

Esperem impacients la propera cerimònia dels premis “Bloggies” que s’iniciarà el proper mes de gener de 2009, les inscripcions ja estan obertes, que guanyi el millor!

30/10/08

Internet canvia la forma de llegir ... ... i de pensar?


L'article publicat a "El Pais" parla sobre la forma en què Internet està canviant, a judici de nombrosos especialistes en comunicació, psicologia i neurobiòlegs, no només la nostra manera de llegir, sinó fins i tot la nostra manera de pensar, modificant els esquemes de funcionament del cervell a l'hora de processar la informació que rep ...

Voldria remarcar principalment que el problema no és Internet sinó la manera d'utilitzar-lo. Amb això vull dir que el mal ús que nosaltres hi podem fer no treu que sigui una gran eina de coneixement que ens posa a l'abast infinitat de recursos per ampliar les nostres capacitats.

Els processos de pensament no han de veure's afectats pel fet de que tinguem a la nostra disposició eines més còmodes i assequibles

En l'article s'esmenta que Internet podria reduir la capacitat de llegir i de pensar en profunditat, però mai hem de barrejar una cosa amb l'altra, no són incompatibles l'hàbit de la lectura, de la reflexió, del criteri ... amb el fet de cercar amb una eina tan important com Internet.

Internet ens ofereix un ventall infinit d'informació, però hem de saber triar-la, contrastar-la i, en definitiva, utilitzar-la. Només d'aquesta manera podrem desenvolupar la nostra capacitat intel.lectual.


Diferències entre la versió en paper i la versió digital de l'article

L'estructura organitzativa de la informació és diferent en cada cas, mentre que en la versió paper el text justificat es disposa en columnes, la versió digital opta per col.locar el text alienat al'esquerra, i també cal esmentar, que en aquest cas, el text té un major interliniat i un tamany de lletra considerable que faciliten la lectura.
Tal i com diu sota el titular, la lectura en horitzontal referida a la que trobem en la premsa digital permet més salts que la lectura en vertical (columnes) de la premsa escrita.


Però la gran diferència resideix en la quantitat d'informació que ofereix un vers l'altre. La premsa escrita és més extensa, aprofundeix més en el tema, dóna una major importància a la comprensió de la notícia i no hi deixa escapar detall, en canvi, la premsa digital esquematitza més, fa un resum detallat dels trets més rellevants.
En aquest cas, però, tot i que aparentment tenim la sensació de que la informació en format digital és menys extensa, realment hi tenim el mateix.

Si observem "El País" edició digital hi trobem a disposició dels lectors una enquesta per debatre el tema que es desenvolupa a la notícia. A més d'oferir la posibilitat de poder fer comentaris.


16/10/08

Diaris digitals

Fent una ullada als portals dels diaris digitals he considerat citar algunes de les característiques més rellevants que he observat. També he volgut afegir un altre que no hi era a la llista i que és de caràcter internacional.

La Vanguardia.es
(
http://www.lavanguardia.es/ )
- Nombre elevat de lectors
- Llenguatge clar.
- Molta publicitat i molt dinàmica
- Presentació de la informació amb titulars breus i enllaços directes per ampliar-les.
- Hi ha un espai on trobem informació d’última hora i s’actualitza cada poc temps
- Parlant de retrospectiva, aquest diari digital ofereix la possibilitat de realitzar consultes de fins i tot 5 dies abans i hi tenim visualment les portades d’edició per acotar la cerca, però no és possible accedir de forma gratuïta.
- La diagramació és molt semblant tant en la versió impresa com en la digital.
- Recursos audiovisuals molt presents, moltes imatges i també vídeos en les seves notícies i àudio.
- Permet la participació dels lectors, fins i tot té una secció que es diu “El lector opina”, on la gent pot enviar opinions i fins i tot fotografies, a més hi trobem fòrums, blocs, enquestes...

3cat24
(
http://www.3cat24.cat )
- Molta varietat de continguts multimèdia també degut a que és el portal informatiu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
- Permet la participació, és un portal bastant interactiu.
- Conté un apartat molt atractiu per a serveis que ofereix als usuaris amb widgets, alertes SMS, canal Twiter...
- Llenguatge molt clar.
- Les notícies estan ben repartides pel portal de manera que no cansa visualment.

BBCMundo
(
http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/news/ )
- No presenta anuncis publicitaris.
- No hi trobem massa informació en la pàgina d’inci.
- La presentació més rellevant s’ubica a la part superior central amb un titol i baixada que es pot ampliar per llegir la notícia completa.
- Conte recursos audiovisuals com la imatge i els videos.
- També té una secció destinada a la participació dels lectors.
- Entre els seus serveis, ens ofereix, també BBC RADIO, programació FM, AM i OC.
- Té versions en altres idiomes.
- Proposa titulars per e-mail i versió portàtil (PDA).
- Disposa de 2 versions, una amb menys gràfics i l’altra només text.
- Actualitza diàriament el portal i varies vegades al dia.

28/5/08

Martí Manent ens parla de Legislació

L'advocat Martí Manent, amb l'afegit de ser director general i fundador de Derecho.com i president de l’associació del comerç electrònic a Espanya , ens ha parlat sobre la legislació en les noves tecnologies i Internet.

Per introduïr-nos en matèria, vàrem començar la xerrada amb una explicació sobre directives (o lleis d'Europa), que són les lleis o normes disposades per la Unió Europea i els béns immaterials, que són aquells béns que no es poden tocar però que son béns actius a les empreses.

En acabar amb la introducció en Martí ens va parlar de LOPD o Llei Orgànica de Protecció de Dades , també coneguda com a L.O. 15/1999, que té com a objectiu garantir i protegir, pel que fa al tractament de les dades personals, les llibertats públiques i els drets fonamentals de les persones físiques, i especialment del seu honor i la seva intimitat personal i familiar”.
Els 4 drets que ens va presentar en referència a les dades personals van ser:
-Dret d’accés: tenim dret a saber de on provenen la informació de les nostres dades personals.
-Dret de cancel·lació: podem demanar que esborrin les nostres dades.
-Dret d’oposició: tenim dret a que no ens “machaquin” amb correu spam per exemple o sms al mòbil, ja que prèviament hem hagut de donar aquesta autorització.
-Dret de rectificació: podem demanar que canviïn les nostres dades. Per exemple quan ens canviem de domicili.

Una altra llei com LSSICE, que regula els serveis de la societat de la informació i de la contractació via electrònica estipulant les obligacions i responsabilitats dels denominats prestadors de serveis de la societat de la informació, inclosos els que actuïn com a intermediaris en la transmissió de continguts per les xarxes de telecomunicacions. També regula, entre altres qüestions, les comunicacions comercials per via electrònica, la informació prèvia i posterior a la celebració de contractes electrònics, les condicions relatives a la seva validesa i eficàcia i el règim sancionador aplicable als prestadors de serveis de la societat de la informació.

També ens va parlar de LRDCE o Llei de Retenció de Dades de Comunicacions Electròniques, llei que obliga a les proveïdores d’accés a Internet a guardar les dades de connexions (tant de mòbils com d’Internet) durant 12 mesos, una llei que a molta gent no agrada ja que atempta contra la vida privada.

L' LPI o llei de propietat intel·lectual que regula la música per Internet, el software, fotos...Un lloc on podem llicenciar els nostres arxius de collita pròpia ( fotos, música, curts...) com a creative commons.

12/5/08

Diaris digitals

Les publicacions oficials en soport digital cada vegada més prenen importància, inclús acaban per substituir a les edicions en paper.
Com a dada important:
A Catalunya, amb la promulgació de la Llei 2/2007, del 5 de juny, del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), es va dotar al DOGC en la seva edició digital de caràcter oficial, de plena autenticitat i validesa jurídica. La última edició en paper del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va sortir el 29 de juny d'aquell any.

Vàrem fer un estudi de diferents diaris digitals basant-nos en dues fonts, ALEXA a nivell internacional i l’OJD a Espanya que ofereix els següents serveis entre altres:
- Control i emissions d’actes de difució.
- Consulta de dades a traves d’Internet.
- Servei Online de descarrega de base de dades.
- Control mensual de diaris.
- Servei Online de descàrrega de bases de dades.
- Control mensual de diaris i Servei de certificació de difusió qualificada.

Analitzaré una mica algunes webs dels següents diaris digitals:
- http://www.3cat24.cat/
- http://www.vilaweb.cat/
- http://www.avui.cat/
- http://www.elperiodico.cat/
- http://http://www.diaridebarcelona.cat/

Si parlem d’interactivitat 3cat24 i el diari Avui son els únics que permeten comentaris dins la noticia, per tant, hi ha més interacció per part de l'usuari. Vilaweb i El Periodico disposen de xats i fòrums.

Vilaweb ens ofereix una maquetació tradicional, i una usabilitat no gaire òptima, la interactivitat és una mica limitada però ens ofereix la participació en fòrums, blocs i enquestes. Tampoc hi destaquen gaires recursos multimèdia.

El Periódico i l'Avui, permeten una navegació fluïda i es tracta molt la informació, en quant a maquetació són més aviat clàssics, no hi ha gaire disseny.

El Diari de Barcelona té una maquetació més treballada i atractiva, amb més resursos multimèdia. Aporta un gran nombre de blocs personals que són una aposta pel periodisme ciutadà. La navegació poder és més complicada per l'usuari.

Francesc Castanyer ens visita

Dijous 17 d'abril vàrem rebre a en Francesc Castenyer, ex director del diari Capgros, poc després de portar-nos a fer una visita a la seu del Capgros, ens va fer una visita per parlar els temes de com tractar la informació per poder ser presentada en els mitjans de comunicació. Una xerrada orientada a la premsa digital.
Es van tractar conceptes com:
  • Hard: notícies més trascendentals que afecten a la societat.
  • Soft: les menys importants, notícies que bàsicament són curiositats.
Vàrem fer un llistat de totes les característiques o funcions que han de tenir els mitjans de comunicació (ràdio, televisió, premsa i Internet):
  • Transformar l'entorn
  • Fer que l'usuari sigui un crític
  • Educar
  • Influenciar
  • Fer que l'usuari participi

La ràdio és un mitjà ràpid, arriba fàcilment a l'usuari i amb immediatesa. Disposa d'elements com el silenci, la música i la veu. Per altra banda, la televisió juga més amb la imatge i amb la "prime time".

És molt important la distribució de la informació i la interacció de l'usuari, ha de ser accessible a tothom i de fàcil lectura perquè l'usuari no vol perdre el seu temps lliure en llegir coses que no li interessen, s'ha de captar l'atenció del públic.

Visita al Cap Gros






En Francesc Castanyer, ex-director del diari setmanal Capgros.com, publicació setmanal de carècter gratuit que informa a la població de Mataró i a la comarca del Maresme ens va portar a fer una visita per la redacció de la seu del Capgròs. En aquest diari trobem diferents seccions d'oci, cultura, esports, política... de la comarca.
Durant la visita vàrem visitar la redacció on hi treballàven els dissenyadors, els redactors, el fotògraf, els redactors d'esports i els encarregats del manteniment informàtic.
Després vàrem continuar la visita amb una explicació d'en Mateu Ros, gerent del Capgròs, que ens va parlar dels models de negocis basats en la publicitat i l’oferiment de serveis a l’usuari.
I per finalitzar ens va ensenyar el gestor de continguts que usen.

Un dels punts que es van tractar va ser sobretot el de la situació del mercat actual, degut a que el sector inmobiliari es veu afectat per la situació econòmica i que aquest és un dels principals anunciants, Capgròs ha hagut de modificar el seu format.

També cal destacar que Mataró és una de les ciutats pioneres en publicar aquest tipus de premsa. I que ha passat de redactar petites notícies de la comarca a grans esdeveniments d'arreu. Així doncs, Capgròs és una de les revistes de premsa gratuïta més llegides pels lectors.

En Mateu Ros, per altra banda, ens va mostrar la pàgina web del Capgròs, amb uns continguts organitzats i amb fàcil accés per l'usuari. Al Capgròs també es creen pàgines que les diferents empreses poden contractar, amb l'avantatge de que són autogestionables, és a dir, l'empresa que ho contracta pot introduïr totes les dades o continguts que vol que apareguin.

Aquí tenim la notícia que van publicar en acabar la nostra visita: Estudiants del Graduat de Mitjans Audiovisuals de l'EUPMt visiten Capgròs

L'Eloi Tomàs ens visita

L'altre dia ens va visitar l'Eloi Tomàs, el muntador de La Ruta Natural, premiat pel festival de Sundance, un dels més prestigiosos del món.

Després de realitzar l'especialització de muntatge a l'Escola superior de cinema i audiovisuals de Catalunya, els curts on ha participat no han deixat de recollir èxits. Primer va ser Conquistadores, una pel·lícula d'animació amb plastilina i en la qual hi va participar com a codirector i guionista. El film va recollir dotze guardons. Tomàs va aportar la idea original del segon curtmetratge, Estúpidos-basado en hechos reales, que va rebre set premis. El més exitós, però, ha estat de sobres La Ruta Natural, amb vuitanta-tres distincions. Amb tot, Eloi Tomàs espera que el proper curt, Peacemakers, que s'estrenarà el 23 de maig, sigui un èxit de nou.

Podem veure un article de l'Eloi Tomàs al diari digital CapGros.com de Mataró.

9/5/08

Bitlonia.com a l'EUPMT

Divendres 9 de Maig vàrem rebre la visita d'en Josep Lluís de Gabriel, enginyer tècnic de telecomunicacions, director de Bitlonia.com, que ens ha parlat sobre els canvis en l’entorn que està produint internet, al marketing 2.0 i els cercadors.

Josep Lluís de Gabriel ens va explicar que Internet bàsicament gira entorn a l'usuari, qui decideix el que vol veure, només prenem la informació que ens interessa, i no hi accedim de manera seqüencial, sinó en l'ordre que triem. Així ens convertim en usuaris actius, hi ha interactivitat amb la xarxa.

Els canvis en l'entorn
Qualsevol negoci que es dugui a terme a internet té com a principal meta ser accessible per l'usuari, perquè només ell serà el que fagi que un negoci sigui rentable o no.

Marketing 2.0
El marketing 2.0 és una adaptació de la filosofia de la web 2.0 al marketing. Està centrat en l'usuari i ha d'haver una interacció entre l'usuari i la campanya, amb un contingut atractiu.
Els usuaris poden personalitzar continguts. Parlem de màrqueting interactiu quan ens referim a compra a través d'Internet.
Alibaba.com n'és un exemple.

Cercadors
Els cercadors són una eina molt important per als usuaris ja que permeten la cerca mitjançant la grandesa d'internet. I per altra banda, també són una eina molt important per a les empreses, ja que aparèixer en les primeres posicions en una cerca els permetrà ser més visibles i per tant, més visitades.
Un dels avantatges dels cercadors, és que proporciona més fonts a l'usuari que si busques informació a un diccionari o qualsevol “suport” en format paper per exemple, on la informació es infinitament més limitada.
Pot ser un posicionament natural (SEO) o per pagament (SEM).

2/4/08

WEB dels Ajuntaments

Divendres ens va visitar l'Antoni Cebrian, tècnic en comunicació i coordinador del lloc web municipal de l'Ajuntament de Mataró. Durant la visita vàrem navegar per les webs de Barcelona, Mataró, Lleida, Madrid, Bilbao i Zaragoza per comentat-les.

Cada ajuntament té la seva forma en quant a la repartició de la informació i els espais que li dediquen a cada secció, com és un canal d'informació amb els ciutadans han de saber transmetre molt bé la informació i trobar la manera de fer-la accessible i de fàcil ús.

També és molt important el fet que la informació es renovi constantment actualitzant el contingut, garantint la interactivitat amb l'usuari, a més de garantir que la informació sigui verídica i comprovable.
Aquí tenim un petit resum del que vàrem poder extreure al comparar algunes planes web:

L'ajuntament de Barcelona, per exemple, és una web que dóna una sensació de seriositat i molt dinàmica, fet que es demostra amb l'actualització constant. Però per altre banda hi ha tanta informació junta que pot col.lapsar.
En canvi, l'Ajuntament de Mataró, disposa d'una web més senzilla, la primera plana té molt poca informació, cosa que pot desconcertar al visitant, no té tanta usabilitat i no s'actualitza tan sovint. Però no col.lapsa a primer cop d'ull.
Un altre error pot ser, com en el cas de la web de l'Ajuntament de Bilbao, que consta de diferents menus que dificulten l'accés als continguts per part dels ususaris.

S'està treballant molt per poder fer que cada cop més, l'usuari tingui una major interacció i que pugui gestionar tràmits on-line, cosa fins ara inimaginable, ja que, per qualsevol tràmit era necessària una identificació (DNI), però amb l'arribada del DNI digital tot això canviarà, es podran fer gestions sense moure'ns de casa.

26/3/08



El periodisme participatiu està prenent forma gràcies a internet, eina que ha fet possible aquesta interacció, en la qual, els lectors també hi tenim veu. Podríem dir que es tracta d'un periodisme participatiu.
Des de fa poc existeix una tendència a analitzar el fenomen dels blogs respecte dels mitjans tradicionals, i per a això s'ha fet una distinció: ha nascut el "Periodisme Participatiu" (o també denominat "Periodisme 3.0"), on els ciutadans comparteixen la informació i la difonen a través de les seves blogs i llocs d'internet.
  • Periodisme participatiu: és l'acte d'un ciutadà o grup de ciutadans que juguen un paper actiu en el procés de colectar, reportar, analitzar i disseminar informació. La intenció d'aquesta participació és subministrar la informació independent, confiable, exacta, d'ampli rang i rellevant que una democràcia requereix."(Definició de "We Mitja")

El document sobre We Media (Nosotros, El Medio), escrit per Shayne Bowman i Chris Willis explica extensament les noves tendències sobre el periodisme ciutadà online i es detallen les consideracions importants en l'exploració d'un esforç de col·laboració entre el públic i les organitzacions dels mitjans de comunicació tradicionals.
El document devela que l'existència dels blogs ha estat fonamental perquè les persones s'interessin no només a difondre notícies, sinó també a generar converses, obrir debats i realitzar denúncies. Les persones han utilitzat Internet com un font d'informació fiable en els últims anys i especialment en casos com els atacs terroristes de les torres bessones, la guerra a L'Iraq, el desastre del Columbia i les eleccions presidencials d'Estats Units. Tot això de la mà d'un major ample de banda, l'existència de xarxes sense fil i la proliferació d'eines com"Blogger" que han permès que els ciutadans comuns i corrents accedeixin a crear el seu espai en la xarxa.


MEDIA CENTER
És una organització no lucrativa d'investigació i d'educació organització dedicada a la construcció d'una societat millor informada en un món connectat. Una divisió de The American Press Institute, The Media Center porta a terme investigacions, programes i simposis educatius i facilita la planificació estratègica i les converses sobre qüestions de la configuració del futur de les notícies, la informació i els mitjans de comunicació.

16/3/08

E-política, eleccions 2008

La proposta de realitzar un debat a internet entre candidats a les eleccions generals espanyoles del passat mes de març ha estat una bona iniciativa, i no només ha estat aquest esdeveniment el que ens ha fet veure la repercussió que ha tingut internet com a mitjà de comunicació en aquestes eleccions, també hem vist com els partits polítics s'esforçaven en la creació de pàgines web per mostrar les seves campanyes, els blogs personals, plataformes com youtube o RTVE on es podia, a més a més, a través d'elles, fer preguntes als candidats, el Second Life, on Llamazares va fer el primer miting virtual a espanya, ...

Webs com la d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), incorporàven vídes amb els mítings i declaracions dels candidats. També trobàvem alguns exemples com el bloc de Carme Chacón, o la contra de flikr del Partit Popular de Catalunya (PPC). La web de ICV presentava un canal propi de youtube.

La participació ha estat tant massiva que fins i tot es van col.lapsar els servidors.

10/3/08

Publicació electrònica: pràctica2

La primera activitat ha estat redactar una notícia i presentar-la en format HTML usant l'editor Macromedia Dreamweaver 8.
La notícia havia de contenir els següents elements diferenciats tipogràficament amb fonts,
grandàries i colors diferents:
• Avant-títol
• Títol
• Subtítol
• Data
• Signatura
• Text
• Titolet(s) (Ladillos)
El text s'havia de maquetar a una única columna de no més de 450 pixels d'ample.
I la pàgina havia de tenir títol.

A la segona activitat havíem d'afegir a aquesta notícia 2 fotos com a mínim en format JPEG.
Totes les imatges s'havien d'arxivar en una carpeta independent titulada imatges.

En l'activitat 3 es pretenia que avancèssimen la creació de taules en HTML i l'aplicació
de colors, gràcies a l'ús d'estils CSS, amb les dades de la classificació de Primera Divisió de la Lliga de Futbol Professional espanyola, aplicant un estil (tipografía, color, grandària) segons la posició dels equips en la graella.

28/2/08

Debat de la web 2.0

Temes tractats durant el debat:
  • Periodisme ciutadà (de codi obert).
  • Facilitat dús.

  • Una nova forma d'entendre la relació internet - usuari.
  • Interacció.

  • Canvis en el disseny i la maquetació (presentació i contingut).

  • Nous serveis.
  • Xarxes socials i comunitats.
  • Tecnologies: P2P, poadcasting.

Què és?
La Web 2.0 és la representació de l'evolució de les aplicacions tradicionals cap a aplicacions web enfocades a l'usuari final. El Web 2.0 és una actitud i no precisament una tecnologia.

És que quan el web va iniciar, ens trobàvem en un entorn estàtic, amb pàgines en HTML que sofrien poques actualitzacions i no tenien interacció amb l'usuari. Però per a entendre d'on ve el terme de Web 2.0 hem de remuntar-nos al moment que Dale Dougherty d'O’Reilly Media va utilitzar aquest terme en una conferència en la qual va compartir una pluja d'idees al costat de Craig Cline de MediaLive. En aquest esdeveniment es parlava del renaixement i evolució de la web.

En la xerrada inicial del Web Conference es va parlar dels principis que tenien les aplicacions Web 2.0:

  • La web és la plataforma.
  • La informació és el que mou a l'Internet.
  • Efectes de la xarxa moguts per una arquitectura de participació.
  • La innovació sorgeix de característiques distribuïdes per desenvolupadors independents.
  • La fi del cercle d'adopció de programari doncs tenim serveis en beta perpetu.

Exemples de la web 2.0

  • Web 1.0 > Web 2.0
  • Doubleclick –> Google AdSense (Serveis Publicitat)
  • Ofoto –> Flickr (Comunitats fotogràfiques)
  • Akamai –> BitTorrent (Distribució de continguts)
  • mp3.com –> Napster (Descàrregues de música)
  • Britannica Online –> Wikipedia (Enciclopèdies)
  • Llocs personals –> Blogs (Pàgines personals)
  • Especulació amb dominis –> Optimització en motors de recerca SEO
  • Pàgines vistes –> Cost per clic
  • CMSs –> Wikis (Administradors de continguts)
  • Categories/Directoris –> Tags

TExemple de tecnologies que usa la web 2.0:

  • XHTML
  • Fulls d'estil
  • Flash
  • XML
  • JavaScript

Articles interessants:

25/2/08

Publicació electrònica: pràctica1

Avui a classe de pràctiques de publicació electrònica hem creat aquest blog.
Els pasos han sigut molt senzills. Els citaré a continuació:
  • Primer hem de crear una conta de correu amb Gmail.
  • Entrem a la pàgina de http://www.blogger.com/
  • El primer pas és Crear una cuenta, aquí hi posem el nom d'usuari que ens identificarà al blogger i a Display name hi posem el nostre nick o el nom que volem que aparegui quan publiquem un post. Un cop triats li donem a continuar.



  • La següent pantalla és Asigne un nombre a su blog, on hi posarem el titol del blog i la direcció (URL). I continuem.



  • Per últim Elegir una plantilla i ja tenim el nostre blog creat.