/** Page structure tweaks for layout editor wireframe */ body#layout #main, body#layout #sidebar { padding: 0; } -->

30/10/08

Internet canvia la forma de llegir ... ... i de pensar?


L'article publicat a "El Pais" parla sobre la forma en què Internet està canviant, a judici de nombrosos especialistes en comunicació, psicologia i neurobiòlegs, no només la nostra manera de llegir, sinó fins i tot la nostra manera de pensar, modificant els esquemes de funcionament del cervell a l'hora de processar la informació que rep ...

Voldria remarcar principalment que el problema no és Internet sinó la manera d'utilitzar-lo. Amb això vull dir que el mal ús que nosaltres hi podem fer no treu que sigui una gran eina de coneixement que ens posa a l'abast infinitat de recursos per ampliar les nostres capacitats.

Els processos de pensament no han de veure's afectats pel fet de que tinguem a la nostra disposició eines més còmodes i assequibles

En l'article s'esmenta que Internet podria reduir la capacitat de llegir i de pensar en profunditat, però mai hem de barrejar una cosa amb l'altra, no són incompatibles l'hàbit de la lectura, de la reflexió, del criteri ... amb el fet de cercar amb una eina tan important com Internet.

Internet ens ofereix un ventall infinit d'informació, però hem de saber triar-la, contrastar-la i, en definitiva, utilitzar-la. Només d'aquesta manera podrem desenvolupar la nostra capacitat intel.lectual.


Diferències entre la versió en paper i la versió digital de l'article

L'estructura organitzativa de la informació és diferent en cada cas, mentre que en la versió paper el text justificat es disposa en columnes, la versió digital opta per col.locar el text alienat al'esquerra, i també cal esmentar, que en aquest cas, el text té un major interliniat i un tamany de lletra considerable que faciliten la lectura.
Tal i com diu sota el titular, la lectura en horitzontal referida a la que trobem en la premsa digital permet més salts que la lectura en vertical (columnes) de la premsa escrita.


Però la gran diferència resideix en la quantitat d'informació que ofereix un vers l'altre. La premsa escrita és més extensa, aprofundeix més en el tema, dóna una major importància a la comprensió de la notícia i no hi deixa escapar detall, en canvi, la premsa digital esquematitza més, fa un resum detallat dels trets més rellevants.
En aquest cas, però, tot i que aparentment tenim la sensació de que la informació en format digital és menys extensa, realment hi tenim el mateix.

Si observem "El País" edició digital hi trobem a disposició dels lectors una enquesta per debatre el tema que es desenvolupa a la notícia. A més d'oferir la posibilitat de poder fer comentaris.